Klassieke struik- en perkroos / niet beschermd

Soorten die hun betrouwbaarheid door de jaren heen hebben bewezen. Al generaties lang bekend en geliefd.

Onder deze groep plaatsen wij ook de miniatuurrozen. De nobele schoonheid van de kleine bloemen en de fijne blaadjes zal je bekoren.

Meilland Rozen®

Al 6 generaties lang werkt Meilland met passie voor kleuren, geuren, vormen, weerstand … om het de rozen nog aantrekkelijker te maken. Meilland International legt zich toe op het creëren van nieuwe variëteiten, zowel voor de tuin- als voor de snijrozenproductie.

Het programma om rozenstruiken van Meilland te kruisen dateert uit het midden van de 19e eeuw. In de loop der jaren zijn er echt verbazingwekkend mooie rozenstruiken geproduceerd.

De afgelopen jaren hebben zij de ‘Romantica-lijn rozenstruiken’ geïntroduceerd. Deze rozenstruiken zijn voortgebracht om te concurreren met de Engelse David Austin rozenstruiken.

Meilland heeft veel geurige tuinrozen, samengebracht in de groep Parfum de Provence.

Kordes Rozen®

W. Kordes Söhne is een van de meest gerenommeerde rozenkwekers voor tuin-, snij- en potrozen. De rozenrassen worden geïntroduceerd door agenten en algemene licentienemers in meer dan 30 landen en in veel delen van de wereld is het marktaandeel van Kordes erg groot. Je vindt Kordes-rozen in veel privétuinen, openbare groenvoorzieningen en botanische tuinen.

In de jaren 90 nam het belang van gezonde en resistente tuinrozen toe. Kordes besloot het gebruik van fungiciden op de testvelden volledig te stoppen.
Het resultaat van deze beslissing leek te eindigen in een ramp. Door de talloze zwarte vlekken was bijna het hele veld ontbladerd.
Maar tegen alle twijfel in werd de nieuwe visie voortgezet en een paar gezonde variëteiten die de hoge ziektedruk konden weerstaan, gaven hoop voor de toekomst.
Veel van deze variëteiten zijn de oorsprong van nieuwe soorten in de rozenveredeling, die het alleen mogelijk maakten om een nieuwe generatie gezonde rozen te creëren.

Vele onderscheidingen in nationale en internationale rozenwedstrijden (vooral in de Duitse ADR-proef, die wordt uitgevoerd zonder enig gebruik van pesticiden) en – misschien nog belangrijker – zeer succesvolle verkopen aan veel tevreden klanten, bewijzen dat het de moeite waard was om deze ingeslagen weg te blijven volgen.

Tantau Rozen®

Al meer dan 100 jaar is het kweken van tuinrozen de kernactiviteit van Rosen Tantau. Gedurende al die tijd heeft het bedrijf zich gespecialiseerd in verschillende soorten rozen. 20 jaar geleden begon Rosen Tantau echter zijn kweeklijnen intensief te diversifiëren naar verschillende soorten rozenklassen waaronder stevige compacte tuinrozen met nostalgische kenmerken.

David Austin Rozen®

In de vroege jaren 1950 ging David Austin op zoek naar een mooiere roos. Zestig jaar later blijft deze eenvoudige doelstelling bestaan.

Als hobbykweker en jonge tiener heeft David Austin destijds een verzameling rozen gekweekt die nu over de hele wereld bekend is.

Rozen kweken wordt vaak evenzeer als kunst beschreven dan als een wetenschap.

Alle rozen van David Austin hebben een uniforme stijl en weerspiegelen de visie van één man. Ze hebben in de meeste gevallen een heerlijke geur en prachtige bloemen op sierlijke aantrekkelijke struiken.

Aan een tuin van deze uitstekende rozen is moeilijk te weerstaan door pure uitbundigheid van bloemen en geuren. Austin combineert de kenmerken van de oude geurende rozen met de hedendaagse eisen van herbloeiende en gezonde rozen.

Vandaag blijft David Austin Roses een familiebedrijf. David Austin is vergezeld door zijn zoon David en zijn kleinzoon, Richard.

Lens Rozen®

De ‘Louis Lens Boomkwekerij’, een bedrijf met een lange traditie, werd opgericht in 1870. In de beginfase was het een algemene boomkwekerij, maar de rozenkwekerij nam het snel over.

Drie generaties lang werd de kwekerij gerund door de familie Lens en bevond zich in Onze-Lieve-Vrouw-Waver (nabij Mechelen). In 1992 werd ze overgenomen door Rudy en Ann Velle-Boudolf.

Een belangrijke activiteit van Lens Roses is het zoeken naar nieuwe rozenrassen. De laatste jaren is de aandacht gericht op de muskushybriden, een groep herbloeiende gezonde struikrozen met een natuurlijk karakter.

Klassieke struik- en perkroos® / beschermd

Een selectie rozen van verschillende verdelaars.

Heesterrozen - Oude rozen

Herontdek de romantiek van rozen met oude en moderne struikrozen.
Vele rozen combineren hun parfum met prachtig gevormde bloemen en een goede ziekteresistentie. Ze zijn over het algemeen ook goed te kweken en verdragen een brede waaier aan heel wat omstandigheden en grondsoorten.

Struikrozen zijn perfect voor het planten als solitair in borders. In groep geplant creëren ze een sensationeel kleurenpallet.

Sommige hogere struikrozen kunnen zelfs worden gebruikt als kleine, lagere klimrozen.

De oude rozen zijn onderverdeeld in twee categorieën: zomerbloeiende oude rozen en herbloeiende oude rozen.

   – Zomerbloeiende oude rozen zijn de echte oude rozen van vroege Europese oorsprong. Het waren deze rozen die een sleutelrol speelden bij de ontwikkeling van de Engelse rozen van David Austin.

   – De echte oude rozen bestaan uit de Gallica, Damask, Alba, Centifolia en Moss. Hoewel ze alleen in de vroege zomer bloeien, met een of twee uitzonderingen, geven ze een magnifiek uiterlijk.

Veel soorten hebben een heerlijke geur en en zijn over het algemeen ook goed ziekteresistent en gemakkelijk te verzorgen.

Klimrozen

Klimrozen zijn een uitstekende manier om hoogte en een gevoel van overvloed in de tuin te brengen. Ze zijn het beste en het meest gebruikt tegen gevels, maar deze rozen zijn ook perfect voor het groeien op pilaren, pergola’s, hekjes en over bogen. Klimrozen hebben meestal grote bloemen, afzonderlijk of in kleine groepen. Bijna alle soorten zijn herbloeiende rozen. Er zijn talloze groepen van klimrozen.

Stamrozen

Stamrozen zijn prachtige tuinplanten. Ze zijn ideaal voor het plaatsen als eye catcher in de tuin en kunnen ook worden gebruikt om bijvoorbeeld een pad af te lijnen. Stamrozen zijn ideaal voor het creëren van hoogteveschil in een border en zien er bijzonder indrukwekkend uit wanneer ze dicht bij elkaar worden geplant in groepen van drie of vier.

Het is belangrijk om voor deze rozen een steunpaal te voorzien tijdens het planten.

Rozen op eigen wortel / gestekte rozen

In de zoektocht naar nieuwe en betere variëteiten zijn de rozenkwekers erin geslaagd een nieuwe rozengroep te ontwikkelen die uitblinkt in hun overvloedige bloei, ziekteresistentie en robuustheid.

Andere sterke eigenschappen van deze rozen zijn dat ze weinig onderhoud nodig hebben (geen wilde takken van de wortelstokken), onkruid onderdrukken vanwege hun dichte groei en goed en duurzaam bloeien.